Робота в Австрії. Rot–Weiss–Rot Karte

Ви завершили навчання в Україні чи Австрії. Логічним продовженням цього стане пошук роботи. Якщо Ви вирішили приїхати або ж залишитися в Австрії, тоді «Rot-Weiss-Rot Karte» –саме те, що Вам потрібно!

BILD: SN/APA/BUNDESMINISTERIUMS FÜR INNER

BILD: SN/APA/BUNDESMINISTERIUMS FÜR INNER

 

Rot-Weiss-Rot Karte

Що таке «Rot-Weiss-Rot Karte»? Це такий собі австрійський аналог американської «зеленої карти», який введено з 1-го липня 2011 року. Він дає можливість кваліфікованим фахівцям та випускникам з країн, які не входять до Єврозони, отримати право на роботу в Австрії. Якщо Ви пройдете всі бюрократичні джунглі австрійських кабінетів, то австрійський ринок праці стане для Вас відкритим! «Rot-Weiss- Rot Karte» видається на один рік і дає право на обмежене перебування в Австрії, а також право працювати в одного (і тільки в одного!) конкретного роботодавця. Щоб отримати необмежене право і на перебування, і на роботу в Австрії (Daueraufenthalt EG), Вам потрібно прожити в Австрії щонайменше 5 років, причому студентські роки зараховуються тільки наполовину. Але в даній статті мова йтиме про «Rot – Weiss – Rot Card».

Отримати «Rot-Weiss-Rot Karte» можна згідно наступних категорій:

  • Besonders Hochqualifizierte / Висококваліфіковані фахівці
  • Fachkräfte in Mangelberufen / Фахівці дефіцитних професій
  • Sonstige Schlüsselkräfte / Інші фахівці
  • StudienabsolventInnen einer österreichischen Hochschule / Випускники австрійських ВУЗів
  • Selbständige Schlüsselkräfte / Фахівці-приватні підприємці

Rot-Weiss-Rot Karte plus

Після того, як Ви відпрацювали рік, Ви можете автоматично отримати «Rot-Weiss-Rot Karte plus», яка дає право вільно oбирати і змінювати роботодавця. «Rot-Weiss -Rot Karte plus» можуть також отримати близькі родичі (чоловік/дружина і діти до 18-ти років) власників «Rot-Weiss-Rot Karte».

Випускники австрійських ВУЗів

Після того як Ви завершите навчання в Австрії, ваша студентська віза (Aufenthaltsbewilligung „Studierende“) буде продовжена на 6 місяців (за умови наявності житла, медичної страхiвки і достатніх коштів для проживання). Цей час Вам надається для того, щоб Ви могли знайти роботу за спеціальністю з місячною заробітною платнею не менше € 1.998 + додаткові нарахування (Sonderzahlungen). Якщо Ви знайдете роботодавця, який запропонує Вам роботу, яка відповідатимe цим критеріям, Ви можете отримати «Rot-Weiss-Rot Karte». Якщо під час навчання Ви вже працювали протягом останніх 10 місяців на роботі, яка відповідає вищевказаним критеріям, то зможете отримати «Rot-Weiss-Rot Karte plus» одразу після закінчення.

Спеціалісти та випускники НЕ австрійських ВУЗів

Якщо Вам вдасться знайти роботодавця в Австрії, який готовий буде прийняти Вас на роботу, Ви можете теж отримати «Rot-Weiss-Rot Karte», яка одночасно буде вашим дозволом на роботу і візою. Для цього потрібно відповідати 3-ом критеріям:

1. Зарплатня
Зарплатня для людей, яким більше 30-ти років: > € 2.916 (60% від Höchstbemessungsgrundlage (Höchstbemessungsgrundlage за 2016 рік 4860 Євро)) + додаткові нарахування (Sonderzahlungen)
Зарплата для людей, яким менше 30-ти років: > € 2.430 (50% від Höchstbemessungsgrundlage (Höchstbemessungsgrundlage за 2016 рік 4860 Євро)) + додаткові нарахування (Sonderzahlungen)

2. Перевірка службою зайнятості (AMS)
Якщо служба зайнятості не в змозі запропонувати фірмі австрійського фахівця.

3. Набрати щонайменше 50 пунктів за наступною шкалою:

Шкала пунктів для Rot-Weiß-Rot

Шкала пунктів для Rot-Weiß-Rot

 

Для підтвердження свого рівня кваліфікації потрібен відповідний диплом (разом із підтвердженням статусу ВУЗу). Для підтвердження досвіду роботи потрібен витяг з трудової книжки або підтвердження з місця роботи. Для підтвердження знання мови потрібен диплом визнаних інститутів та шкіл німецької мови, як наприклад Goethe Institut, ÖSD, Österreichischer Integrationsfonds. Для підтвердження знання англійської мови визнаються такі дипломи: Cambridge Certificate, TOEFL, IELTS, TELC, TOEIC.

джерело pixabay

джерело pixabay

Які документи подавати і куди 

Подавати документи можете або Ви в посольстві чи консульстві Австрії в Україні, або потенційний роботодавець, який подаватиме ці документи до міграційної служби (Aufenthaltsbehörde) в Австрії.

Список необхідних документів:

  • Закордонний паспорт
  • Анкета
  • Свідоцтво про народження
  • Фото (якому не більше 6-ти місяців, 45×35)
  • Підтвердження про місце проживання (напр. договір про оренду житла)
  • Підтвердження про наявність медичного страхування
  • Підтвердження про наявність коштів для проживання (квитанція про зарплатню, договір про роботу, ощадна книжка, капітал, тощо)

Критерії для інших груп

  • Besonders Hochqualifizierte / Висококваліфіковані фахівці
  • Fachkräfte in Mangelberufen / Фахівці дефіцитних професій
  • Selbständige Schlüsselkräfte / Фахівці-приватні підприємці

Kорисну інформацію можна знайти за наступними посиланнями:

www.help.gv.at

сайт міграції

Знайшли помилку? Будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Про автора

Роман Б.

Залиште свій коментар

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: